Exploring Roots & New Directions

What's up?!   My Paintings   Twitter   Aros de Esperanza   

Exploring Roots and New Directions

twitter.com/richardkofi:

  Gotham Greens - hightech boerderij in hippe wijk

  Sinds urban farming een steeds populairdere activiteit wordt op verlaten stukken grond in krimpregio’s, komen er ook steeds meer initiatieven in de alsmaar populairder wordende metropool New York. Al enkele jaren verschijnen er in New York steeds meer rooftop gardens. Men legt dan een tuin aan op het dak van een appartementenflat om zo de inwoners een gemeenschappelijke recreatieruimte te bieden. Het project Gotham Greens, wat ik in deze post met jullie wil bespreken, gaat een stapje verder met dat concept. In plaats van een rooftop garden, bouwden de initiatiefnemers een rooftop farm.

  De initiatiefnemers van Gotham Greens, Viraj Puri en Eric Haley, zijn al twee jaar bezig met de opstart van dit project. Tijdens deze opstart kregen zij al hun eerste aanmoedigingsprijs door New York’s Green Business Competition te winnen. In de zomer van 2011 ging het project eindelijk van start en het is tot nu toe een doorslaand succes.

  Het Gotham Greens project is gebouwd bovenop een leegstaand gebouw gelegen in de steeds hipper wordende wijk Greenpoint in Brooklyn. Het gebouw diende eerder onder andere als houtzagerij en bowlingcentrum, maar nu staat er een enorme kas op het dak.

   

  Gotham Greens is niet zomaar een boerderij. Het is het eerste grootschalige hightech urban farming project in de Verenigde Staten. In de kas wordt de temperatuur, water en luchttoevoer aangestuurd door een computer systeem wat in gang gezet wordt door sensoren.

  Ook maakt men gebruik van zogenaamde hydroponics systemen, waardoor er enkel water en geen aarde nodig is voor de productie van groenten en fruit. Planten nemen normaal gesproken bouwstoffen op door vocht uit de grond op te zuigen. Via hydroponics systemen zoals Nutrient Film Technique stroomt er constant water langs de wortels van de planten met daarin de exacte hoeveelheid bouwstoffen die de planten nodig hebben om te groeien. Door deze productie methode te gebruiken, verbruikt men ongeveer 10x minder water per vierkante meter dan reguliere boerderijen.

  Enkele feiten op een rij:

  • Het gebouw heeft een oppervlakte van ongeveer 457 vierkante meter, de kas van 365 vierkante meter.
  • Langs de kas en op daken van naastgelegen panden staan zonnepanelen die de benodigde energie opwekken.
  • Een deel van het benodigde water voor de planten wordt uit regenwater gewonnen.
  • Men gebruikt geen chemicaliën om de planten van ongedierte te ontdoen, maar insecten, zoals lieveheersbeestjes.
  • Klanten (onder wie biologische winkels van de Whole Foods supermarktketen en een aantal goede restaurants) kunnen bestellingen doen, die worden bezorgd door  koeriers die enkel op de fiets rijden of busjes gebruiken met biodiesel als brandstof.

  Dit lijkt allemaal een beetje te mooi om waar te zijn, maar het gebeurt echt. Een dergelijke boerderij zal echter niet gemakkelijk geëvenaard worden. De bouw van een kas als deze is namelijk peperduur. Op de lange termijn kan het echter winstgevend zijn aangezien de energie en water kosten nihil zijn.

    

  The eastern side of the rooftop is covered in 55-kilowatt solar panels and provides a great panorama of Manhattan -- Gotham Greens' target market. They were sandwiched between organic greens and lettuces grown on a Long Island farm.

  — 2 years ago with 1 note
  #urban farming  #hydroponics  #Gotham Greens  #Brooklyn  #city 
  1. richardkofi posted this